JAARPLANNING
Met het basispakket van Untis worden de weekuren ingepland, dat wil zeggen dat de uren van een les binnen een bepaalde periode (of lesjaar) steeds op dezelfde tijdstippen wordt ingeroosterd.
De module Jaarplanning biedt de mogelijkheid om jaaruren in te voeren. Hierbij voert u het aantal uren in, dat op jaarbasis moet worden ingepland, waarna de lessen in geheel willekeurige weken en op verschillende tijdstippen kunnen worden ingeroosterd.
AUTOMATISCHE LESSENVERDELING
Een krachtige functie van de module jaarplanning is de mogelijkheid om voorafgaande aan het roosteren de jaaruren handmatig en/of met de automaat over de weken van het lesjaar te verdelen. Hierbij kunt u allerlei voorwaarden en wegingen instellen, zoals:
- Het minimaal aantal uren dat de les moet plaatsvinden en het maximaal aantal uren dat de les mag plaatsvinden per week
- De weken waarin een les mag worden geplaatst, waarbij eventueel ook voor iedere week het aantal uren al kan worden vastgelegd.
- Voor iedere les kan voor ieder afzonderlijke week een dubbel- of blokurenwens worden ingevoerd
- Het blokken van lesuren, bijvoorbeeld een les, waarvan de uren in een blok van 10 weken achter elkaar moeten plaatsvinden.
- Lesvolgorden, u kunt bijvoorbeeld vastleggen, dat de theorielessen eerder in het jaar moeten worden ingepland dan de bijbehorende praktijklessen.
Na het instellen van de voorwaarden, kunt u geheel automatisch de lessen zo evenwichtig mogelijk over de weken van het lesjaar laten verdelen.
is de lessenverdeling naar wens, dan kan de optimalisatie worden gestart en is het basisroostervoor het hele jaar gereed.
Blijk dat achteraf toch nog roosterwijzigingen moeten plaatsvinden, dan kan ieder afzonderlijk lesuur eenvoudig binnen het lesjaar worden verschoven of eventueel uit het rooster worden gewist.
Ook na het vormen van het rooster biedt het venster Jaarplanning informatie, zo ziet u bijvoorbeeld snel bij welke lessen nog niet alle jaaruren zijn gepland en/of ingeroosterd.
BESCHIKBAARHEDEN
Eén van de grote voordelen van het werken met de module Jaarplanning is het vooraf vastleggen van alle klas-, docentbeschikbaarheden binnen het lesjaar. Zo kan vooraf al rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een absentie door een aantal dagen bijscholing, afwezigheid door een projecttaak of een excursieweek.
WEEKUREN NAAR JAARUREN
Nog een handige mogelijk met de module jaarplanning is het omzetten van één of meerdere lessen van weekuren naar jaaruren. Hierbij blijven de reeds ingeroosterde lessen ongewijzigd, maar kunt u vervolgens wel iedere afzonderlijke les heel eenvoudig via verslapping naar een ander tijdstip binnen de week of zelfs naar een andere week verslepen.
Ook het wijzigen van een lokaal is bij gebruik van jaaruren per afzonderlijke les mogelijk. Indien gewenst kan dit overigens ook in één keer voor alle reeds ingeroosterde uren van de les. Zelfs het wijzigen van de docent is met de module Jaarplanning in de boosterweergave van het basisrooster per lesuur mogelijk.
HANDMATIGE PLANNING
U kunt bij het aanmaken van een les direct het aantal jaaruren invoeren. Is vooraf al vastgelegd in welke weken en op welke tijdstippen de les moet plaatsvinden, dan kunt u deze lessen simpelweg handmatig in het rooster plaatsen en fixeren. De overige lessen kunnen aansluitend met de automatische messenverdeling en/of oosteroptimalisatie van Untis worden ingepland.
BEZETTINGSOVERZICHT
Voor klassen, studenten/leerlingen, docenten en lokalen wordt overzichtelijk de bezetting per week getoond, waardoor u in één oogopslag ziet in welke weken een element onder-of wellicht overbezet is.
Zo kunt u vooraf de zwaartepunten en/of eventuele onmogelijkheden traceren. Eventueel kunt u de voorwaarden en weging nog bijstellen of de lessenverdeling handmatig wijzigen.
DE VOORDELEN VAN DE MODULE JAARPLANNING
Vooral voor scholen, waarbij het rooster niet iedere week hetzelfde is, biedt het werken met de module Jaarplanning veel voordelen.
- Er hoeven geen tijdvakken te worden geprikt, u kunt immers per les de gewenste weken en/of het aantal uren per week instellen.
- Voor het vormen van het jaarrooster is het niet meer noodzakelijk om perioden aan te maken. U kunt per week de lessen verplaatsen.
De mogelijkheid om perioden aan te maken blijft overigens wel bestaan. Zo kunt u lessen met week- en jaaruren combineren en later binnen een bepaalde periode wijzigingen doorvoeren en de automaat een zo goed mogelijk rooster laten vormen.
Als u een rooster hebt dat iedere week anders is, dan is de module Jaarplanning absoluut een aanrader voor u.
VRAAG DIRECT EEN OFFERTE AAN VOOR DE MODULE JAARPLANNING
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren