CLUSTERPAKKET (UNIO/CURS/LEERLINGROOSTEER)
Voor de samenstelling van individuele lesroosters en de vorming van clusters.
Het samenstellen van roosters voor instellingen waar leerlingen door vrije keuze een vakkenpakket kunnen samenstellen, is geen eenvoudige taak.
Met het Clusterpakket voert u deze taak op een snelle en efficiënte wijze uit.
WAT IS EEN CLUSTER
Een cluster is een verzameling leerlingen die op een zelfde roosterpositie deelnemen aan verschillend onderwijs. De leerlingen volgen onderwijs in lesgroepen, die meestal zijn samengesteld uit verschillende klassen. Een cluster schema is de verzameling van clusters van één afdeling.
HOE WERKT HET CLUSTERPAKKET
Het clusterpakket van Untis bevat het clusterprogramma Unio, de optie Curs en de optie Leerlingenrooster, die nauw met elkaar samenwerken. Unio importeert een afdeling met leerlingengegevens en vakkenkeuzes en genereert een clusterschema.
Vervolgens worden de clustergegevens overgenomen in Untis, waarna de functies van de optie Curs en de optie Leerlingenrooster te gebruiken zijn. Met Leerlingenrooster kunt u eventueel handmatig leerlingen aan een lesgroep of lesgroepen aan een leerling, toekennen en individuele leerlingenroosters afdrukken.
Met Curs kunt u bijvoorbeeld achteraf pakketkeuzes wijzigen of tussenuren optimaliseren. Curs biedt evenals Unio, de mogelijkheid om clusters te vormen.
Het Hoger onderwijs gebruikt Curs hiervoor of de module Student in WebUntis.
CLUSTERS SAMENSTELLEN
Unio stelt verfijnde clusters samen. Na het instellen van de weegfactoren en de zoekstrategie, genereert Unio een clusterschema, waarbij steeds wordt gecontroleerd of leerlingen de gekozen vakkenpakketten kunnen volgen. Dit proces blijft zich herhalen tot het beste schema gevonden is. De tussentijdse resultaten worden regelmatig op het beeldscherm getoond. De beste oplossing exporteert u naar een Untis-bestand.
Tijdens de clustervorming kunnen docenten en lokalen aan lesgroepen worden gekoppeld. Unio houdt rekening met bepaalde -3 tijdwensen van docenten als die in een Untis-roosterbestand zijn ingevoerd, waardoor gevormde clusterlijnen in principe als geheel ingeroosterd kunnen worden.
Er is er ook een mogelijkheid om lesgroepen identiek of parallel te maken.
Identieke lesgroepen kunnen in het rooster makkelijk worden geruild, terwijl parallelle lesgroepen gelijktijdig kunnen plaatsvinden.
STAMKLASSEN
Het clusterpakket vormt standaard stamklassen. De stamklassen zijn op het scherm duidelijk herkenbaar. U kunt automatisch stamklassen vormen op basis van een mee geclusterd vak of een gevormde clusterlijn. Vooraf kunt u instellen dat de stamklasindeling wel of niet gelijk moet zijn aan een bepaalde lesgroep. Of u maakt handmatig een klassenindeling, waarbij de indeling van de klassen te fixeren is.
EEN OF MEERDERE PERIODEN
Met het clusterpakket is het mogelijk om tot maximaal twintig perioden per jaar in één keer te clusteren. Hierdoor is halverwege het jaar opnieuw clusters en roosters maken (de tweede helft van het jaar heeft een andere lessentabel nodig) overbodig! De samenstelling van de lesgroepen blijft op deze manier het gehele jaar dezelfde.
Tijdens het exporteren naar Untis is aan te geven of de leerlingengegevens in perioden (optie Periodenrooster) of in tijdvakken (optie Modulairrooster) moeten worden opgeslagen. Hiervoor dient uw Untis-licentie de optie Modulair- of Periodenrooster te bevatten.
TUSSENUREN OPTIMALISEREN
De kracht van de optie Curs is de tussenuren van de leerlingen optimaliseren. Na het vormen en inroosteren van de clusterlijnen, kunt u met de optimalisatie het aantal tussenuren van de leerlingen door ze anders in te delen, verminderen.
AFDRUKKEN EN EXPORTEREN
Het clusterpakket biedt verschillende opmaak- en afdrukmogelijkheden voor clustergegevens, leerlingengegevens en leerlingenroosters. U kunt de leerlingengegevens ook exporteren en verwerken in bijvoorbeeld een spreadsheetprogramma. Zo kunt u het clusterschema, het doorsnedendiagram van alle groepen en de tripeldoorsneden per vak en leerlingen, per lesgroep (en andersom) exporteren.
TENTAMENS PLANNEN
Als leerlingen in klasverband les krijgen, dan valt een les zonder meer uit als op hetzelfde moment een tentamen plaatsvindt. Indien leerlingen geclusterd les krijgen, dan is er meer gedetailleerdere informatie nodig.
Met de functie Tentamenplanning van de optie Curs is dit proces goed te beheersen. U kunt de tentamens, de leerlingen die eraan deelnemen, de begeleidende docenten en lokalen invoeren. Untis helpt u bij het zoeken van vakken waarvoor tegelijkertijd een tentamen kan plaatsvinden en toont de leerlingen die op een bepaald tijdstip niet aan een tentamen deelnemen.
Als uw licentie de optie Dagroosterbeheer bevat, dan kunt u de tentamengegevens overzetten naar de dagelijkse vervangingsplanning. De tentamens worden als Bijzondere inzet ingevoerd en voor docenten (en lokalen) die zijn ingezet voor een tentamen en volgens het rooster al bezet waren, worden vervangingsregels gemaakt.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren