UNTIS - Wat kan ik doen met de module Plan van Inzet en Waardeberekening

Gewijzigd op Ma, 28 Apr om 8:26 AM

MODULE PLAN VAN INZET EN WAARDEBEREKENING

Module voor het bepalen van de lessentabel en de calculatie van de taakbelasting 


Deze module is hét ultieme hulpmiddel bij het bepalen van de lessentabel en de calculatie van de taakbelasting. Plan van Inzet en Waardeberekening regelt de lesverdeling in samenhang met de taakbelasting van de docenten. Hierbij wordt rekening gehouden met bevoegdheden, belasting van docenten en 'indirecte' taken als schoolleiding en mentorschap.


HOE WERKT PLAN VAN INZET EN WAARDEBEREKENING

Wie mag wat geven in welke klas? Waar liggen de prioriteiten op verworven rechten, toegelaten afwijkingen en vakkenwaarden? Voor elk vak-uur is een lesbevoegde docent te selecteren.

De lessentabel kan worden weergegeven in zeer overzichtelijke lijsten in matrixvorm.

Aan elk element (docent, vak, les, enzovoort) kan een factor worden gekoppeld, waarmee voor elk lesuur een waarde kan worden berekend. Zo zijn lesuren om te zetten in klokuren, waarbij bijvoorbeeld bepaalde vakken zwaarder kunnen wegen dan andere.


DE LESSENTABEL 

Naast de mogelijkheid om lessen handmatig in te voeren, biedt de optie Plan van Inzet en Waardeberekening een aantal functies, waarmee u op snelle wijze een grote hoeveelheid lessen kunt aanmaken, of importeren. Hiermee bespaart u een hoop tijd.


URENTABEL

Een handig hulpmiddel is de Urentabel. Voor elke onderwijsvorm definieert u welke vakken in de lessentabel moeten voorkomen en met hoeveel uren in de week. Deze invoer kan ook in een keer worden overgenomen uit een bestaand lesrooster. Vervolgens maakt Untis automatisch voor elke klas die gekoppeld is aan de betreffende onderwijsvorm, de lessen aan.

Zo kunt u bijvoorbeeld de klassikale lessen aanmaken via de urentabel en geclusterde lessen overnemen uit het clusterpakket.

Ter controle toont de urentabel voortdurend de afwijkingen tussen het gewenste aantal uren van een klas/vakcombinaties en de actuele invoer in de lessentabel.


LESSENMATRIX

De lessenmatrix geeft een totaaloverzicht van alle lessen binnen de instelling. Uitgangspunt van de matrixvoorstelling is de les gezien als drietal: klas, vak en docent. U bepaalt zelf welke elementen worden getoond op de regel- en kolomopschriften. De overige elementen worden weergegeven in de cellen. Tevens zorgt een filter voor het tonen van bijvoorbeeld alleen de lessen van een bepaalde klas of docent. De lessenmatrix bevat net zoals de lessentabel, verschillende functies die u helpen bij het bepalen van de docenteninzet.


DOCENTENINZET

De verdeling van docenten over de klassen en vakken is de belangrijkste opgave voor het vormen van een goed rooster. De optie Plan van Inzet en Waardeberekening biedt een aantal  functies die u ondersteunen bij het zoeken en inzetten van (lesbevoegde) docenten.


DOCENTENVOORSTEL

Voor een geselecteerde les verschijnt een overzicht met beschikbare (lesbevoegde) docenten met voor iedere docent het aantal lesuren die volgens het contract vereist zijn, het aantal reeds toegewezen lesuren en de geschiktheid op basis van de actuele indelingen van de docententeams. De docenten zijn geordend op basis van het aantal uren dat nog moet worden toegewezen om het vereiste aantal te halen.

Bovendien kunt u op eenvoudige wijze voor de hele lessentabel van een klas, de docenten van het voorgaande jaar overnemen.


VAKKNELPUNTEN

Als er meer vakken dan er lesbevoegde docenten zijn, dan is dat bij het inroosteren problematisch. De functie Vakknelpunt geeft informatie over mogelijke knelpunten van de lesseninvoer.


AUTOMATISCHE DOCENTENVERDELING

Naast alle hulp bij de handmatige docentenverdeling kunt u ook kiezen voor een automatische toewijzing. Hierbij wordt rekening gehouden met de lesbevoegdheid van een docent, het aantal uren dat een docent moet worden ingezet en de moeilijkheidsgraad bij het inroosteren. U hebt twee mogelijkheden:

  • Automatische verdeling tijdens de invoerfase: Untis plaatst automatisch, indien mogelijk, bij de nog openstaande lessen (met ?-docent) een geschikte docent 
  • Automatische verdeling tijdens de optimalisatie: Untis plaatst een geschikte docent bij de nog openstaande lessen en probeert door het ruilen van docenten inroosterproblemen te voorkomen en zo een beter roosterresultaat te bereiken.


DOCENTENTEAMS

Hoe meer verschillende docenten er met elkaar gekoppeld worden, hoe ingewikkelder het rooster wordt. Elke extra docent die aan een docent gekoppeld wordt, beperkt de inroostermogelijkheden van deze docent. Het is dus beter om zoveel mogelijk dezelfde docenten te koppelen. De functie Teamoptimalisatie onderzoekt de lessentabel en probeert het aantal docententeams, met in acht name van de lesbevoegdheden, te minimaliseren.


OVERZICHTEN

Tenslotte beschikt de module Plan van Inzet en Waardeberekening over een aantal lijsten zoals vakkenplan en urenlijst, waarmee u de consistentie van de lessentabel kunt controleren. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of is voldaan aan de vereiste vak-klascombinaties, of aan het aantal uren dat een docent les geeft eventueel onderverdeeld in vakken of klassen.

 

CALCULATIE TAAKBELASTING EN INVOER TAKEN 

Plan van Inzet en Waardeberekening verrekent met behulp van een waardefactor de taakbelasting van de docenten. Tellen de lessen van de verschillende vakken (of klassen) niet even zwaar, dan wordt hiermee rekening gehouden. Dit levert een aanzienlijke tijdbesparing op en scheelt een hoop gepuzzel. 


Het jaartaakoverzicht voor docenten toont het vereiste aantal lesuren per jaar en de berekende waarde van alle lessen per jaar volgens de lessentabel. U kunt toeslagen invoeren die een bijdrage leveren aan de jaartaak. Dit kunnen zijn: 

  • Taken die betrekking hebben op het te geven onderwijs, zoals lesvoorbereiding, evaluatie, of het controleren van proefwerken.
  • Taken waarvan de omvang een percentage van het aantal jaaruren is. Bijvoorbeeld voor bijscholing.
  • Overige taken met een vaste waarde op jaarbasis, zoals roosters maken, theatervoorstellingen, enzovoort.

Daarnaast zijn losse taakuren per week (of periode) in te voeren. Deze taakuren horen niet in het lesrooster of de lessentabel thuis, maar moeten wel bij de inzet van een docent worden meegerekend. 

De taakuren worden geteld als lesinzet, zodat het verschil tussen het aantal vereiste en feitelijke uren een realistisch beeld geeft.


WAARDEBEREKENING

Het maken van een rooster wordt bijzonder moeilijk als de leseenheden voor de verschillende vakken andere waarden hebben. Bijvoorbeeld als een wiskundeles zwaarder telt dan een muziekles. Bepaalde tabbladen bij de vakken, klassen, docenten en lessen bevatten alle gedetailleerde informatie voor de waardeberekening.

 

U kunt het wekelijks vereiste aantal uren van een docent (bijvoorbeeld volgens het arbeidscontract) en waardefactoren invoeren. De lesuren van de docent worden vermenigvuldigd met de voor de lessen geldende waardefactoren. Zo kunt u bijvoorbeeld op grond van de bevoegdheid van de docent het lesurentotaal bijstellen. De werkelijk toegekende weekuren, de berekende weekeenheden (weekuren maal factor) en het verschil tussen de feitelijke en de vereiste waarde, worden getoond.


De voor de statistiek belangrijke waardesom voor de hele instelling vindt u op een eigen tabblad bij de instellingsgegevens.


VRAAG HIER DIRECT EEN OFFERTE AAN VOOR DE MODULE PLAN VAN INZET


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren