MODULE PAUZEROOSTER
Het toekennen van pauzetoezichten is een onderdeel van het roosterproces. Vooral bij grote instellingen moet ook rekening worden gehouden met de ligging van sommige lokalen en gangen bij het plannen. Het kan namelijk moeilijk tot onmogelijk zijn om na een les in een lokaal van de oostvleugel een pauzetoezicht in een gang van de westvleugel te houden. De optie Pauzerooster houdt met deze situaties rekening en vormt een optimaal rooster van pauzetoezichten.
HOE WERKT DE MODULE PAUZEROOSTER
Bij het maken van een rooster van pauzetoezichten dient rekening te worden gehouden met pauzes van verschillende lengtes en met de beschikbaarheid van een docent volgens zijn/haar normale rooster. Per docent is in Pauzerooster aan te geven of hij/zij in aanmerking komt voor een pauzetoezicht en zo ja, het aantal keren dat hij/zij maximaal ingezet mag worden. Uiteraard moeten de pauzetoezichten met zoveel mogelijke rechtvaardigheid over de verschillende docenten moeten worden verdeeld.
De pauzeroosters kunnen weergegeven, afgedrukt en opgenomen worden in de roosterweergave van de docent. Pauzerooster is zodanig ontwikkeld dat de planning van de pauzetoezichten plaats moet vinden na het vormen van het gewone rooster.
BASISINVOER
Aan elk lokaal zijn maximaal twee gangen te koppelen. Voor de docenten zijn het maximaal aantal minuten dat hij/zij pauzetoezicht mag houden, in te voeren. Mocht het voorkomen dat een docent voor meerdere minuten is ingeroosterd, dan ziet u dit onmiddellijk aan de kleurweergave in de tabelweergave. Bij het optimaliseren zorgt Untis ervoor dat iedere docent voor of na het te houden pauzetoezicht in een nabij gelegen lokaal les geeft.
PAUZETOEZICHTEN EN PLANNEN
In het Pauzerooster wordt elke gang getoond, waarin de docent voor een pauzetoezicht is ingedeeld. U kunt een toezicht eenvoudig plannen door de afkorting van de gang in te voeren in een pauzecel. De pauze is groengekleurd weergegeven als de docent in het daarop volgende uur les geeft. Toezichten die niet voldoen aan wegingaspecten waarbij de schuifbalk maximaal is gezet, worden in het pauzevenster roze gekleurd weergegeven.
DOCENTENVOORSTEL
Bij het handmatig zoeken naar een docent voor een pauzetoezicht kunt u Untis een voorstel laten doen. Aan de hand van diverse wegingsfactoren, zoals 'Les voor of na de pauze’ of ‘Geen opeenvolgende pauzetoezichten’ wordt een lijst met beschikbare docenten getoond. Docenten die in een pauze van locatie moet wisselen, worden niet voorgedragen. De lijst is geordend volgens de meest geschikte docent, waarbij de beste in aanmerking komende docent bovenaan wordt geplaatst.
DE AUTOMAAT
Naast de handmatige inroostering, kunt u het pauzerooster ook met de automaat optimaliseren. De automaat zoekt docenten voor de nog openstaande pauzetoezichten. Er wordt rekening gehouden met de ingestelde wegingsfactoren. Tevens wordt getracht de pauzetoezichten zo evenredig mogelijk te verdelen, waarbij natuurlijk het maximale aantal pauzetoezichten niet mag worden overschreden.
De instellingen bij de basisgegevens en de wegingsfactoren beïnvloeden de automaat en tevens het docentenvoorstel. Met de hand geplaatste docenten worden niet overschreven.
WEERGAVE EN AFDRUK
Pauzetoezichten kunt u opnemen in de roosterweergave van de docenten. Het veld Gang kunt u positioneren zoals elk ander veld. U kunt er zelfs voor kiezen om de toezichtsvelden tussen twee uurcellen te plaatsen.
SAMENWERKEN MET ANDERE MODULES
Het plannen van pauzetoezichten is volledig geïntegreerd in de optie Periodenrooster. Dit betekent dat u voor elke periode een apart pauzerooster kunt vormen. Bij het aanmaken van een nieuwe periode wordt het pauzerooster van de moederperiode als basis overgenomen.
Als een docent absent is terwijl hij een pauzetoezicht heeft, wordt ook voor het pauzetoezicht een vervangingsregel aangemaakt in de optie Dagroosterbeheer.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren